Bem-bakery project in Bembeke, Malawi, vanaf 2012 tot 2017
Met het doel kinderarbeid te bestrijden is de stichting People2People gestart met een bakkerij, hetgeen als vorm van vraag gestuurde, duurzame en kleinschalige ontwikkelingssamenwerking een vernieuwend initiatief is.
Na verkennend onderzoek in 2012 met als belangrijkste thema: “wat wil de lokale bevolking van Bembeke en hoe kan er een vraag gestuurd project worden opgezet?” is het concept voor de Bem-bakery ontstaan.
In samenwerking met Malawische organisaties zoals CADECOM en het bisdom van Dedza en ondersteund door o.a. Cordaid is in april 2015 gestart met de bouw van de bakkerij. De bouw is inmiddels voltooid en na het afronden van een aantal voorbereidende werkzaamheden zal er medio januari 2016 het eerste brood door de Bem-bakery worden gebakken.

Doel van de Bem-Bakery
Ons doel is om wees- en halfweeskinderen de mogelijkheid te bieden naar school te gaan en hen vrij te stellen van het arbeidsproces. Dit willen we bereiken door het verbeteren van de financiële situatie van de ouders en/of verzorgers van deze kinderen, door het opzetten van een bakkerij in Bembeke, Malawi: “de Bem-Bakery”.
Het vestigen van een bakkerij betekent een impuls voor boeren om tarwe te verbouwen met de garantie dat de oogst ook wordt afgenomen. Bakkers komen in dienst van Bem-Bakery en de verkoop levert winst op voor de lokale handel.
Deze ‘economische motor’ levert volwassenen inkomen op, zodat hun (pleeg)kinderen niet meer hoeven te werken en naar school kunnen (blijven) gaan. Aangezien een deel van de opbrengsten uit Bem-Bakery op den lange duur maatschappelijk geïnvesteerd wordt, kan er met deze opbrengsten een Community Support Centre draaiende gehouden worden.

Dominic, Henk en Wouter. Voorbereidingen treffen in Bembeke.

bakkerij

de bakkerij


Reden voor de Bem-Bakery in Bembeke

 • Brood is een opkomend product in Malawi
 • De vraag naar brood is hoog in Bembeke, waardoor brood vaak uitverkocht is.
 • Stabiele afzetmarkt door de aanwezigheid van een plaatselijke boardingschool met 700 studenten
 • Winkeliers moeten nu zeven kilometer fietsen naar de snelweg om brood op te halen bij de voorbijgaande vrachtwagen, als die al komt!
 • Brood in Malawi wordt momenteel niet vers gebakken en mensen willen graag vers brood.
 • In plaats van het importeren van tarwe kan er ook lokaal verbouwd worden.
 • De kosten kunnen laag blijven vanwege lokale productie en consumptie van de Bem-Bakery.
 • Malawiërs helpen hun eigen bevolking en worden onafhankelijk van westerse invloeden.

Werkgelegenheid

 • De bakkerij biedt werk aan tenminste 5 weduwen, zij worden opgeleid tot bakker door een Malawische ervaringsdeskundige.
 • 20 boeren krijgen een stabiel financieel inkomen door de vaste afname van tarwe.
 • Plaatselijke winkeliers profiteren van een lagere inkoopprijs van brood en kunnen meer en betere producten verkopen

Productinformatie

Een voedzaam product als tarwebrood vormt een welkome afwisseling op het eentonige voedselpakket van de bewoners van Bembeke. De bakkerij begint met het bakken van minimaal 200 broden per dag, 5 dagen in de week. Dit zal later uitgebouwd kunnen worden naar een capaciteit van 400 broden per dag, 7 dagen per week. Op den duur kan het assortiment uitgebreid worden met luxe producten, als scones, kleine broodjes en taarten. Natuurlijk zal er een gewenningsperiode zijn voor de potentiële consumenten en zal brood pas na verloop van tijd (zegge twee jaar) volledig geaccepteerd zijn als onderdeel van het vervullen van één van de eerste levensbehoeften.

klas“Bem-bakery trust is anders dan de grote organisaties die tot onze verbazing miljarden dollars en miljoenen tonnen voedsel hebben gegeven aan dit land om mensen in nood te helpen. Dat heeft naar onze mening geleid tot het onbedoeld vergroten van het negatieve effect van ontwikkelingssamenwerking: afhankelijkheid. De bevolking is gewend geraakt om haar hand op te houden en af te wachten, maar aan de andere kant zeer goed in staat om voor zichzelf te zorgen. Het wordt tijd dat Malawi haar eigenwaarde terug krijgt door zelf te ondernemen.
Malawi heeft toekomst!”  – Dominic & Eline –

error: Content is protected !!