Wat vooraf ging.
In 2007 waren Dominic Houwing en Eline Hendriks in India voor stage en vrijwilligers werk. Ze werkten daar samen met de Pankhudi Foundation. Deze stichting was bezig om kinderen in de sloppenwijk Suman Nagar in Kurla, een wijk in de stad Mumbai. Zij hielpen de kinderen in de sloppenwijk met het geven van bijles in een vervallen schoolgebouw midden in de sloppenwijk in Mumbai.

Henk Rutgers was met de VUT en wilde graag wat doen aan vrijwilligerswerk.
Na een telefoontje met Dominic en Eline was de beslissing snel genomen. De twee lokalen van het schooltje in de sloppenwijk waren dringend aan renovatie toe. Het dak was lek, de ramen kapot, toiletten waren volledig buiten gebruik enz. Foto’s werden gestuurd. Verschrikkelijk zoals dat er uit zag. Neem snel een kijkje door hier te klikken
Dat leek een mooi idee om te gaan doen. Plannen werden gemaakt en de begroting werd opgesteld. Er was veel geld nodig, € 13.000,00.
Via PKN de Bron werden er allerlei acties opgezet. O.a. een Spetterende Spulletjes Markt. Verder hebben veel kennissen, vrienden en familie leden veel geld bij elkaar gesprokkeld. Een benefiet concert met het koor Musical Belief olv Ronald Kedra en het koor Vocalips olv Tjeerd Bakker, (zie foto’s) een barbecue avond bij SelektMail en SelektVracht van een vriend van Henk Rutgers (zie foto’s). En ga zo maar door. Er werd € 6500 bij elkaar gebracht, dit bedrag werd verdubbeld door Impulsis, het gezamenlijke programma voor ondersteuning van Particuliere Initiatieven van ICCO, Kerk in Actie en Edukans.

Zo gezegd zo gedaan: Na de reiszegen (zie foto’s) mee te hebben gekregen in de Bron, PKN kerk in Groningen, vertrok Henk Rutgers op 4 september 2007 voor ongeveer 1 ½ maand naar Mumbai. Voor de reisverslagen verwijzen wij naar Waarbenjij.nu
Het was een groot succes en de reis was zeker niet voor niets. Neem eens een kijkje op de foto pagina. Hier staan een aantal foto’s van voor, tijdens en na de renovatie van het schoolgebouwtje.

Naar aanleiding van deze reis kwam Henk in contact met een ander project van de Pankhudi Foundation, “Sweekar”. Een tehuis waar HIV besmette kinderen en vrouwen werden opgevangen. Met veel liefde had een echtpaar hun huis, een flat en geen meubilair, beschikbaar gesteld voor deze kinderen en vrouwen. Er woonden in dit huis 21 mensen.
16 kinderen, het echtpaar met hun dochtertje van 5 jaar en 2 vrouwen.
(Top)

De oprichting.
Het is ondertussen eind 2007 en Henk was weer terug in Nederland. Samen met Dominic en Eline werden er plannen gesmeed om een stichting op te richten. Er werden mensen benaderd om ook plaats te nemen in het eventuele bestuur. Melanie Geuzinge en Manon Nienhuis werden gevraagd.
Zij zeiden beiden direct ja en het bestuur was gevormd. Nu was een naam ook wel erg belangrijk en na veel gepraat en overleg werd besloten de naam People2People te gaan gebruiken en natuurlijk moest
er een logo worden bedacht.
Sahal Merchand, ondertussen ook een inwoner van Groningen geworden, is druk aan het werk gegaan om een logo te ontwerpen.
P2P-logo_website_shadow
Bij een notaris werd de oprichtingsakte getekend en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel kon plaatsvinden. Op 12 maart 2008 was het zover, de stichting People2People was officieel opgericht en we konden beginnen aan ons eerste project.
(Top)

Het eerste project.
Sweekar was in de tussentijd overgegaan in de Mamta Foundation. Hier vangen Amar Budukh en Shilpa Budukh nog steeds HIV besmette kinderen op. Het helpen van deze stichting was ons eerste project als Stichting People2People. Zij konden heel goed keuken materialen, zoals koelkasten en voorraad bakken gebruiken. Verder was hulp van menskracht erg belangrijk. En zo gebeurde het dat we d.m.v. een nieuw gebouwde website de sponsoren konden gaan benaderen. Tevens werd er een benefiet concert georganiseerd welke in Simplon heeft plaats gevonden. In het najaar van 2008 hebben Henk, Melanie en Manon een bezoek gebracht aan Mamta Foundation en met het opgebrachte geld in Pune, India, nieuwe keuken materialen gekocht. Op het moment van bezoek liepen er ook twee Nederlandse studentes stage bij Mamta, Karin Ottens en Jantiena Brontsema.
Ook van deze reis zijn veel foto’s gemaakt, een selectie hiervan kunt u op de fotopagina bekijken. (zie foto’s).
(Top)

Het tweede project.
Stil zitten is er niet bij. Er zijn nog te veel plekken in de wereld waar hulp nodig is.
Kleinschalige projecten zoeken we. En na enig zoeken hebben we er één gevonden. Via een Poolse buurvrouw van Henk komen we terecht in Bialogard, Polen. In Bialogard staat een weeshuis, Dom Pod Swierkiem, met een hele grote sporthal. Echter er is één probleem, gymnastiek toestellen zijn er niet. Echt iets voor ons. We hebben diverse bedrijven benaderd die gymnastiek toestellen verkopen. Één bedrijf reageerde, Bosan in Haaksbergen. We konden tweede hands toestellen ophalen, helemaal gratis. Dominic en Henk, met een geregelde gratis auto van de firma stuur, op weg naar Haaksbergen. We konden wel een vrachtwagen vol ophalen, maar ons busje was wel tot de nok toe gevuld. In Bunde (Dld) woonden vrienden van Dominic en Hendrik. Zij hadden een boerderij en stelden ruimte beschikbaar om de spullen op te slaan.
Na enige tijd hebben we een aanhanger (auto ambulance) te leen gekregen van de firma Fripaan in Marum en volgeladen met gymnastiek toestellen vertrokken Dominic, Hendrik en Henk op 28 augustus 2009 voor een weekend naar Bialogard in Polen, een rit van 830 km. We hadden twee tolken bij ons Grazina en Magda Jansen. De buurvrouw van Henk met haar dochter. De reis verliep voorspoedig en in Bialogard werden de toestellen afgeleverd bij het weeshuis Dom Pod Swierkiem. Na een weekend van bezoekjes aan andere scholen en een krijgsgevangenen kamp uit de tweede wereldoorlog Stalag Luft IV Gross Tychow, vertrokken we, zonder de beide tolken, weer naar Groningen.
We hebben nog een aantal keren spullen verzameld voor een andere school. Deze school bestond nog uit het Russische tijdperk en de meubels waren volgens ons ook nog nooit vervangen. Na een aantal maanden kwam er een vrachtauto uit Polen en deze hebben we volgeladen met stoelen, tafels en andere school benodigdheden welke we hadden gekregen van o.a. de Dom Helder Camara school in Beijum, Groningen. Ook hadden we weer wat materialen gekregen van de firma Bosan uit Haaksbergen.
Dit project hebben we met goed gevolg afgesloten en de school en het weeshuis waren erg dankbaar voor onze inbreng.
Foto’s van deze reis zijn hier te vinden
(Top)

Het derde project.
Cornie Sturing, mede bestuurslid en oprichter van de Stichting Krivoro, die wij ondertussen hadden leren kennen, bracht ons in contact met Henk Muller. Henk Muller werkte in Roemenië voor de stichting DAVOR. Hij wou iets nieuws en stelde ons voor om een project te beginnen in Haranglab. In Haranglab wonen veel Roemeense zigeuners in erbarmelijke omstandigheden. De stichting Anovyn uit Groningen is al jaren bezig met het opknappen van huisjes in Haranglab en omgeving en heeft een filmpje gemaakt over het zigeunerkamp in Haranglab, het is de moeite waard om dit filmpje even te bekijken.
Aan ons werd gevraagd of wij ons konden ontfermen over het schooltje in Haranglab.
Er gaan veel Hongaarse, Roemeense en Roma kinderen naar dit schooltje. De Hongaarse en Roemeense kinderen spelen met elkaar en zitten bij elkaar in de klas. Dit gaat prima, maar de Roma kinderen worden overal buiten gesloten. Ze zijn vies, stinken en hebben vodden aan. Er moest iets aan gedaan worden. Bij de jaarlijks terugkerende Spulletjes Markt in PKN de Bron werd weer geld ingezameld.
Het plan was een nieuw toiletgebouw met douches voor de Roma kinderen, zodat ze dagelijks gedoucht konden worden en van schone kleding konden worden voorzien.
Dit heeft zeker weten goed gedaan, de Roma kinderen zien er weer schoon en fris uit en de Hongaarse en Roemeense kinderen spelen samen met de Roma kinderen.
Geen onderscheid meer. Verder hebben we het “speelplein” voorzien van nieuwe speeltoestellen.
Zie hier de foto’s van onze reis naar Haranglab, Roemenië.

Het huidige project
We kunnen hier een heel verhaal gaan neerzetten over het Bem-Bakery project, maar er staat genoeg informatie over het project op de pagina Bem-Bakery.
(Top)

error: Content is protected !!