Geografie
Malawi is bijna drie keer zo groot als Nederland met een oppervlakte vanMalawi_kaart
118.484 vierkante kilometer.
De bevolkingsdichtheid is ongeveer 83 mensen per vierkante kilometer. In het noorden en noordoosten grenst Malawi aan Tanzania, in het oosten en zuidwesten aan Mozambique en in het westen aan Zambia. Malawi is een langgerekt land. De lengte is ruim 800 kilometer en de breedte varieert tussen de 80 en de 160 kilometer. Het Malawi meer ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag. Het Malawi meer ligt in de Centraal-Afrikaanse Slenk en het diepste punt is 785 meter. Het meer watert af in de Shire, die daarna in de Zambesi in Mozambique uitkomt om in de Indische Oceaan af te wateren. Ten westen van het Malawi meer liggen steile heuvels met een gemiddelde hoogte van duizend meter. In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (drieduizend meter).
(Top)

Flora en Fauna
De begroeiing van Malawi bestaat uit grassen en bossages. De oevers van de rivieren en het Malawi-meer zijn moerassig. Er groeien veel bijzondere inheemse bloemen in Malawi. Een voorbeeld daarvan zijn de uitbundige gladiolen, maar er zijn ook meer dan honderd soorten orchideeën te vinden. Sparren en eucalyptusbomen zijn geplant voor de houtindustrie. Het wild in Malawi leeft voornamelijk in de nationale parken. Het bekendste park is het Liwonde National Park. Hier leven kuddes olifanten en antilopen. In de Shire Rivier baden kuddes nijlpaarden. Andere parken zijn:

mwabvi-game-reserve
 • het Kasungu National Park
 • het Nyika National ParK
 • het Lake Malawi National Park
 • het Vwasa Marsh Game Reserve
lilongwe-wildlife-centre

In het zuiden leven veel luipaarden, jakhalzen en zebra’s.

(Top)

Klimaat
Malawi heeft een tropisch klimaat. De regentijd valt tussen november en april. De beste tijd om Malawi te bezoeken is dus tussen eind april en begin november. Aan het begin van de droge tijd is het bijzonder warm, maar dit is wel de beste periode voor vogelaars. Aan het einde van de droge periode verzamelt het meeste wild zich rond de overgebleven drinkplaatsen. Dit is dus de beste periode om het wild van nabij mee te maken.
In oktober is de gemiddelde temperatuur 33 graden Celsius. Juli is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius.
(Top)

Politiek en Economie
Malawi is een republiek met een meerpartijenstelsel. Aan het hoofd staat de president. Er zijn 24 districten in drie regio’s:

 • het noorden
 • het midden
 • het zuiden

Malawi is sinds 1964 onafhankelijk en sinds 1994 is er sprake van een driepartijenstelsel.
Malawi kreeg in de negentiende eeuw met de Europeanen van doen toen de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone het land aandeed. Het gebied ten westen van het Malawi-meer werd in 1889 Brits protectoraat onder de naam Nyasaland.
In 1964 werd onder leiding van Dr. Hastings Banda de soevereiniteit uitgeroepen. Banda was een totalitair staatsman en onder zijn bewind werd politieke tegenstand met de dood bestraft. Het duurde tot 1994 voordat de democratisch gekozen president Bakili Muluzi de leiding kon nemen. Muluzi behoort tot het United Democratic Front . Andere partijen zijn de Malawi Congress Party en de Alliance for Democracy . Landbouw is de kern van de economie en meer dan driekwart van de bevolking is hiervan afhankelijk. Tabak, thee, suiker en katoen zijn de belangrijkste producten, waarvan de eerste drie worden geëxporteerd. Malawi heeft een negatieve handelsbalans. De belangrijkste handelspartners zijn:

 • Groot-Brittannië
 • Zuid-Afrika
 • Duitsland
 • Japan
 • Verenigde Staten

Het toerisme is op dit moment de belangrijkste groeisector.
(Top)

Bevolking
Malawi telt 9,8 miljoen inwoners die voor het merendeel in het zuiden wonen. De bevolking bestaat grotendeels uit negerstammen van Bantoe origine zoals:

 • de Tumbuka
 • de Nyanja
 • de Chewa
 • de Tonga
 • de Yao

Ruim vijftig procent van de bevolking is jonger dan vijftien jaar.
De meeste groepen wonen in dorpen. De stam- of dorpsoudste heeft binnen deze gemeenschappen grote invloed. Velen hangen animistische religies aan, maar de missionarissen hebben hun invloed ook doen gelden. Het christendom is met name in het zuiden verspreid. In het noorden wonen moslims, als gevolg van de invloed die de Arabieren hier hadden ten tijde van de slavenhandel.
(Top)

Cultuur
Traditionele dansen en muziek hebben een grote invloed op het sociale leven van de Malawiërs. De belangrijkste muziekinstrumenten zijn trommels en xylofoons. Deze instrumenten worden tijdens religieuze riten bespeeld en begeleid door dansers. De dansers hebben, om het ritme kracht bij te zetten, vaak belletjes om hun enkels en polsen. De mondelinge overlevering van verhalen speelt een grote rol bij de verschillende bevolkingsgroepen. De oudsten vertellen tijdens rituele bijeenkomsten de eeuwenoude verhalen door aan de volgende generatie. Maar ook de geschreven literatuur is de moeite waard. Tijdens de onderdrukking van Hastings Banda hebben veel schrijvers zich in de Engelse taal verzet tegen het regime. De tol die ze hiervoor betaalden was dat ze ‘persona non grata’ waren in hun eigen geboorteland. Een internationaal bekende schrijver is Sam Mpasu die verscheidene jaren in de gevangenis doorbracht.
Protestantisme (35%), rooms-katholicisme (30%) en de islam zijn de meest voorkomende religies in Malawi. Een groot deel van de bevolking heeft naast een van deze ook nog een etnisch geloof (43%).De Chewa’s, de belangrijkste stam in Malawi, vereren bijvoorbeeld hun voorouders. De mannen van het dorp verbeelden de geest van voorouders. En zo zijn het weer de mannen die de normen en waarden van het volk bepalen. Als individu ben je niets. Je moet je gedragen zoals alle anderen. Al deze ideeën worden door traditionele dansen, gezangen en maskers duidelijk gemaakt. Ieder masker verbeeldt een deugd die geïmiteerd moet worden of juist een ondeugd die vermeden moet worden. Je kunt oude en moderne maskers zien in het Chamare Museum.

(Bron: out to africa)
(Top)

error: Content is protected !!