Dinsdag 21 april.

We hadden een rustigedag, dus tijd om de omgeving van Bembeke verder te gaan bekijken.
Met als gids Father Lauwrens wij op weg. We hebben veel gezien en met een aantal mensen gesproken.
Onderweg kwamen we Victoria tegen. Een boerin uit Kapenuka die haar vier kinderen onderhoud met het verkopen van haar groenten. Haar man was ondertussen op het land bezig en ze kon ons vertellen dat ze hier gemiddeld 5 uur per dag aan het boeren zijn. Ze verbouwen aardappelen, maïs, avocado’s en bananen.
Haar kinderen helpen graag mee, vaak nog liever dan naar school gaan. Victoria haar kinderen gaan allemaal naar de basisschool en het doel is om ze allemaal naar de middelbare school te laten gaan.
We hebben Victoria in het kort uitleg gegeven over de bakkerij. Volgens haar een zeer goed plan dat direct een aantal vragen naar boven bracht. Haar eerste vraag was of ze mee kon werken aan de bouw van de bakkerij, water halen voor het maken van beton. Het leek haar een goede optie om graan te verbouwen, al heeft ze hier nog wel kennis over op te doen. En ze vroeg of ze ook meerdere broden kon opkopen om ze door te verkopen in verder gelegen dorpen.DSC_1513-300x199

We stonden inmiddels in het middelpunt van de belangstelling met 20 nieuwsgierige kinderen en een aantal jongeren. Uiteindelijk hebben we haar huis kunnen bekijken waar ze met volle trots een schaal met gedroogde larven liet zien. Een Malawische delicatesse die wij graag afslaan.
Victoria en haar kinderen bedankten ons voor de interesse en verontschuldigde zich nogmaals voor de rommel op het erf. Wij zijn haar evenzo dankbaar voor de openhartigheid en gastvrijheid.

Na een rondwandeling van nog een uur kwamen we weer bij ons huisje aan.
De maaltijd rijst met instant soya stukjes, tomaat en ui ging er goed in. ’s Avonds nog even de afspraken voor de komende dagen besproken en toen maar weer naar bed.

Woensdag 22 april.

Om 6 uur gerommel in het huisje en vooral in de buurt van het toilet. Wouter was niet goed geworden en heeft veel van de vorige maaltijd achtergelaten.  10 minuten later weer wat gerommel bij het toilet. Nu was het Henk die het eten van gisteravond achter liet. Dominic heeft nergens last van.
De hele dag hebben Henk en Wouter op bed gelegen en heeft Dominic met een aantal mensen gesproken en voor ons gezorgd. ’s Middags is er een broeder van het Health Centre langs geweest om voor de zekerheid een malaria test bij Henk en Wouter af te nemen. Ze waren beide niet besmet. Gelukkig maar. Wouter heeft nog een zetje pillen gekregen die hij 3 dagen lang moet slikken.
Het eten van vandaag bestond hoofdzakelijk uit een beker bouillon en een plakje brood met wat paracetamol. ’s Avonds maar weer vroeg op bed.

DSC_1784

Donderdag 23 april

‘s Morgens waren de magen toch nog wel wat van streek en Dominic voelde zich nu ook niet helemaal optimaal. Dus maar weer wat rustig aan doen. We hadden afspraken staan, maar die hebben we afgezegd. Dat kon omdat we toch nog steeds aan het onderhandelen waren met de aannemers. We hebben ’s avonds uren achter het internet gezeten om toch maar weer 6 mailtjes te kunnen versturen. Het is uiteindelijk gelukt.

Vrijdag 24 april

Gelukkig voelen we ons vandaag allemaal weer wat beter. Één van de Malawiaanse Sisters kwam langs en vertelde dat ze vandaag naar Lilongwe zou gaan en dat ze met de auto naar Dedza gebracht zou worden om vandaar met de bus naar Lilongwe te reizen. Als we dat wilden konden we meerijden naar Dedza en met de auto ook weer terug naar Bembeke. Dit kwam goed uit. We moesten nodig onze boodschappen doen en foto’s/video’s maken van Dedza en de Bembeke Turn-off. Wij dus om half twee met de auto naar Dedza. Dominic, Wouter en de Sister achterin de laadbak. Henk moest van de Sister voorin zitten, want die was al wat ouder. Hobbelend over de Bembeke Highway reden we naar Dedza. We hebben eerst maar eens een drankje met chocolade cake gedronken en gegeten bij de Dedza Pottery. Dit is een restaurant en hotel in Dedza.

Hierna hebben we een paar inkopen gedaan op de markt van Dedza, we hebben de Sister afgezet bij het busstation en zijn naar de supermarkt in Dedza gegaan.We mochten hier wat foto’s maken van de aanwezige broodbakkerij. De keuringsdienst van waren zou hier eens een bezoekje moeten brengen. Wij weten in ieder geval waar we bij onze bakkerij goed op moeten letten. De blikken waar de broden in gebakken worden moesten nodig eens schoongemaakt worden. Dikke aangekoekte deegresten die elke keer maar dikker worden.
Na het boodschappen doen reden we terug naar de Bembeke Turn-off om groente en aardappelen te kopen. De auto stond nog niet stil of horden mensen stonden rond de auto om hun waren te verkopen, manden vol met aardappelen, tomaten enz. We lieten onze Malawiaanse chauffeur de inkopen doen zodat de prijs niet opeens verdubbeld werd. Henk maakte ondertussen de foto’s en video’s.
Het was jammer dat er niet op dat moment een vrachtwagen met brood voorbijreed, maar hopelijk zien we die de komende dagen nog. Misschien moet Henk maar even de hele dag op de Turn-off bivakkeren.DSC_1622

Wij weer verder hobbelen over de Bembeke Highway. We zouden nog even een bezoekje brengen bij Francis de Carpenter. Hij vertelde ons over zijn werk en wat hij maakte. Op dit moment was hij bezig met het maken van deuren en bedden. Hij kan eventueel de deuren maken voor de bakkerij en het huis. Henk en Wouter hebben gefilmd en foto’s gemaakt.
Al met al hebben we de dag goed besteed.

 

Tot hier dit tweede verslag, nog een week te gaan.
Groeten uit een op dit moment warm Bembeke.

error: Content is protected !!