Zaterdag 25 april.
Nadat wij opgestaan zijn hebben wij eerst maar eens geprobeerd met de buitenwereld contact te maken. Wij waren in afwachting van enkele belangrijke mailtjes rondom de bouw van de bakkerij en het huis. Na een uur hadden we wat we moesten hebben. Een voorbeeld van een intentie verklaring en nog weer en nieuwe begroting van onze aannemers. De beslissing was moeilijk. Bij de één was het huis duurder en de bakkerij goedkoper en bij de ander net andersom. Misschien moesten we toch maar met twee aannemers in zee. Na wat heen en weer ge-sms met Father Chimchenga hebben we besloten Mr. Kandodo, de eerste aannemer waar we contact mee hadden, uit te nodigen voor een laatste gesprek. We zouden hem proberen zo ver te krijgen dat hij de prijs van het huis zou laten zakken. Zondag morgen 10 uur werd er afgesproken.

We hebben na het internetten een bezoek gebracht aan het bejaarden tehuis voor priesters. Hier staan ook de spullen van Dominic en Eline, die ze bij hun vorige bezoek hadden achtergelaten, opgeslagen. Dominic heeft even gecontroleerd wat er allemaal in de dozen zat. Het tehuis wordt op dit moment bewoond door twee bejaarde priesters. Ze hebben ruimte in overvloed en hadden ook verwacht dat we bij hun zouden verblijven tijdens ons twee wekelijkse bezoek. We hadden echter al een huisje en hebben ons bij hun verontschuldigd.

DSC_1541De wandeling ging verder naar de lagere school tegenover de bouwgrond. Wij moesten nog een gesprek met het schoolhoofd opnemen voor ons verslag. Hij was thuis en wou wel meewerken aan een video opname. In zijn huisje werden we uitgenodigd en hebben een 20 minuten durend interview afgenomen. Hij vertelde dat er op de school wat een basisschool is zo’n 24 docenten op 1000 leerlingen zaten. De klassen zijn erg vol. Er zijn gemiddeld 100 kinderen per klas waarbij er in de hogere groepen steeds meer uitvallers zijn. Het schoolhoofd gaf aan dat de overvolle klassen één van de belangrijkste redenen voor uitval van leerlingen is. De zwakkere leerlingen krijgen niet de begeleiding die ze nodig hebben waardoor ze op een gegeven moment niet meer kunnen meekomen met de rest. Een plek waar deze leerlingen extra begeleiding krijgen zou een uitkomst zijn.

We hadden meer te doen en zijn weer terug gelopen naar ons huisje. Dominic en Wouter hebben na het eten diverse begrotingen en andere belangrijke papieren doorgenomen en klaar gemaakt voor verzending naar de betreffende personen voor goedkeuring en eventuele opmerkingen. Dus weer naar het TTC voor een internet uurtje.

Net terug in ons huisje ging de deurbel we kregen visite van Stanley, een Malawiaanse boer, dus niet de bekende Menzo. Hij kende Dominic en was benieuwd naar die andere bleekscheten. Na wat gepraat over zijn werk wilde hij ons wel even zijn werkterrein laten zien. Wouter en Henk gingen met hem op pad en Dominic zou ons verrassen met een echte Hollandse maaltijd. Toen we terugkeerden zagen we een winterkost op tafel staan. Hutspot met AH rookworst. Voor de duidelijkheid: Het is winter in Malawi met temperaturen van om en nabij de 24 graden. Lekkere winters hebben ze hier.
Heerlijk gegeten.

’s Avonds nog even de mailtjes van vandaag bekeken, de papieren in orde gemaakt en ons gesprek met Mr. Kandodo voorbereid. Het wordt voor ons een belangrijke zondag. Niet naar de kerk maar een belangrijk gesprek.

DSC_1474

Zondag 26 april.
Niet om 10 uur maar om half elf ging de deurbel. Mr. Kandodo was gearriveerd. Het gesprek kon beginnen. Wij hadden ons voorgenomen om de begrotingen van de bakkerij en het huis apart te bespreken. Het totaal bedrag van zijn begroting was door hem vastgesteld op 15.700.000 MK (tegen een koers van 460 MK komt dat neer op € 34.130,00). Wij hebben echter maar € 31.000,00 ter beschikking, dus Mr. Kandodo moest nog heel wat zakken met de prijs. We hadden hem ook al uitgelegd dat er een tweede aannemer in de arm was genomen en dat we dan eventueel met twee aannemers aan het werk moesten gaan. Dan zou het voor ons in ieder geval gunstiger worden. Zijn gezicht veranderde van kleur (met alle respect een iets lichtere kleur bruin) en je zag hem heen en weer schuiven op zijn stoel. Na veel overleg, het doornemen van de begrotingen en een nieuwe tekening van de bakkerij (een andere en efficiëntere indeling) kwam uiteindelijk de beslissing. Mr. Kandodo ging akkoord met een totaalbedrag van maar liefst 1.700.000 MK lager dan zijn begroting. Dus hebben wij bereikt wat wij wilden n.l. 14.000.000 MK (bij 460 is dat € 30.434,00). Henk heeft alles op de video opgenomen. Zodra Mr. Kandodo was vertrokken hebben we de flessen ontkurkt en opengedraaid (bier en cola-beerenburger) en hierop gedronken.

DSC_1629Direct mailen, want alle betrokkenen moesten op de hoogte worden gesteld en er moesten allerlei contracten worden gemaakt. Maandag gaan we de contracten bespreken en dinsdag volgt dan de officiële ondertekening, de start van de egalisering van de bouwgrond en het uitmeten van de gebouwen. Woensdag zal feestelijk de eerste steen worden gelegd. We hebben hiervoor de Bisschop van Dedza uitgenodigd. We weten nog niet of hij aanwezig kan zijn. Maar hij is de belangrijke man voor de ondertekening van de papieren en het zou mooi zijn als dit ter plekke kan gebeuren.
We hebben in ieder geval groen licht.
Wij zijn in feeststemming en gaan er nog één op drinken. Binnenkort volgt de rest.

DSC_1802

error: Content is protected !!