Reisverslag deel 4, slot.

Wij zijn alweer in het koude kikkerlandje. De reis is goed verlopen. Toch wil ik nog even verslag doen van de laatste dagen in Bembeke.

Maandag t/m woensdag 27 – 29 april.

Op deze dagen hebben wij ons vermaakt met wandelen door de omgeving, vergaderen over de bouw en het maken van een informatie film voor het TTC.
De film voor het TTC was een idee dat bij ons opkwam na een gesprek met de Indian Sister Lisieu, zij is het hoofd van het TTC. Zij vertelde ons dat er vaak een gebrek aan water is. Hierdoor moeten veel meisjes (700 – 1000 leerlingen van het TTC) water halen bij een waterput dichtbij de Hostels. Je begrijpt wel dat als er 700 meisjes water moeten halen bij een waterput, dat het veel tijd in beslag neemt. Dit gaat ten koste van de lessen. Er zijn wel meerdere waterputten in Bembeke maar die liggen een eind van de hostels. Er moet iets aan gedaan worden om dit probleem op te lossen.
Het beste zou zijn om twee of drie waterputten extra te plaatsen in de omgeving van het TTC.
Veel dorpelingen staan ook nog eens in de rij om water te putten. Dit levert veel ergernis op bij zowel de leerlingen als de dorpelingen. De film zal in Nederland worden gemonteerd en we proberen deze onder de aandacht te brengen bij de Katholieke gemeenschap in Nederland. Hoe weten we nog niet, maar er komt vanzelf wel een reactie. Afwachten maar.

Donderdag 30 april.

De dag dat het gaat gebeuren: De eerste steen wordt gelegd en de contracten worden getekend.
Om 10 uur zou het allemaal gaan gebeuren op de plaats waar de bakkerij gebouwd wordt.
Aanwezig waren Dominic, Wouter en Henk, verder van het Katholieke Bisdom in Dedza: Monseigneur Chithonje (plv van de Bisschop), Father Chimchenga (de penningmeester van het Bisdom) en Mr. Kandodo (de aannemer). De Bisschop kon niet aanwezig zijn en Father Pinji van de Parochie in Bembeke was ook afwezig i.v.m. een belangrijke bespreking elders.
We begonnen met de ondertekening van de contracten, waarna de eerste stenen (het waren er drie) werden gelegd door Monseigneur Chithonje (namens de kerk), Mr. Kandodo en door Henk Rutgers.

Na de ceremonie werden er handjes geschud en konden wij de koffers gaan pakken en het huisje schoonmaken. De volgende dag begon om 8 uur onze terugreis.
We zijn zaterdag morgen om ongeveer half 6 veilig geland op Schiphol en konden vrij vlot de trein naar Groningen pakken.
De reis is ten einde. Het was een drukke, warme (’s avonds koude) en vooral gezellige periode in Malawi. Wij zijn tevreden en blij dat we deze reis hebben gemaakt. We hebben veel gezien en bereikt.
Wat ons het meeste bij zal blijven is de schrijnende armoede in Malawi.
Bepaald je weer eens hoe goed we het in Nederland hebben.

error: Content is protected !!