Project Roma kleuters in Hărănglab, Roemenië.

roemenie-hendrik-do-lien

Eline, Dominic en Hendrik na een bezoek aan het Roma dorp

Hoewel Henk, Hendrik, Dominic en Eline op bezoek zijn geweest bij de kleuterschool in Hărănglab, zich geïnformeerd hebben bij lokale Nederlandse hulpverleners en contact hadden met de directie van de school is dit project niet helemaal het succesverhaal geworden als wij dachten.

Iedereen heeft absoluut het hart op de goede plek zitten en is van goede wil, maar de situatie van de Roma zigeuners die in het dorp leven is niet alleen erbarmelijk, maar ook heel complex. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Zo is een deel stateloos en kan geen beroep doen op Roemeense sociale zorg, relaties met lokale Roemeense autoriteiten verloopt stroef en ideeën van Nederlandse hulpverlenende organisaties lopen niet parallel. We geven eerlijk toe dat het geplande landbouwproject mislukt is. Leuk idee om Roma’s aardappelen te laten verbouwen,

Speeltoestellen bij de kleuterschool

Speeltoestellen bij de kleuterschool

ware het niet dat zij absoluut geen agrarische ervaring hebben. Voor het slagen van overleg over de renovatie van sanitaire voorzieningen in de kleuterschool is de hulp van Henk Muller als intermediair tussen schooldirectie, Elisabeta en Soltan Balazs-Kovacs, en ons van groot belang geweest: hij spreekt Roemeens en kent de autoriteiten daar al jaren.

Als initiatiefnemer van Stichting Davor zet Henk zich nog steeds in voor kinderen uit Roemenië, maar achter samenwerking tussen hem en onze stichting is een punt gezet door verschil van inzicht en dat wij niet voldoende zijn toegerust om grootschalige verbeteringsacties in Hărănglab te financieren. Het bouwen van een inpandige douche en w.c. voor de Romakleuters is ons wel gelukt.

Het verrassende effect van gewassen Roma kleuters met schone kleertjes aan, dankzij de inzet van de leerkrachten, is dat de andere kleuters van Roemeense en Hongaarse afkomst nu wel met hen willen spelen als eerste stap naar integratie.

Cornie Sturing in Roemenië, 2011.

Cornie Sturing in Roemenië, 2011.

Door tussenkomst van de stichting Annovyn is met donaties van PKN de Bron leden de speelplek ingericht achter de kleuterschool van Hărănglab.

Zij blijven zich met ontwikkelingssamenwerking in Roemenië bezig houden, hoe gek dat ook klinkt op EU niveau, omdat zij beter zijn ingevoerd in de plaatselijke situatie dan People2People. Recentelijk heeft Annovyn een huiswerkklas opgezet in Deaj, Roemenië.

Een blijvend effect van onze Roemenië contacten is de kennismaking met Cornie Sturing van de stichting Krivoro in Assen. Samen met een team vrijwilligers beheren zij de Kiekshop waar goederen gratis worden afgestaan en door verkocht met de bedoeling om de winst te doneren aan goede doelen. Zij zijn inmiddels een belangrijke donateur voor het Bem-bakery project geworden.

Zie ook de fotopagina

error: Content is protected !!